Kadınlarda saç ne zaman beyazlar diye merak ediyorsanız hemen cevaplayalım. Özellikle kadınlarda beyaz saçlar, yaşlanmanın en yaygın belirtilerinden biri olarak görülür. Ancak sizin de fark ettiğiniz üzere beyaz saçlar her yaşta ortaya çıkabilir ama en sık beyaz saçlar ise 50 yaşın üstündeki kişilerde görülür.
30 yaşında saç beyazlaması normal mi diye çokça merak edilmektedir. Ancak çoğu zaman saçların beyazlamasının nedeni genetiktir. Bazı insanlar saçlarında erken melanin kaybetmelerine neden olan genlere sahipken, diğerleri saç rengini daha uzun süre koruyabilmektedir. Doğduğunuzda saçlarınız siyahtır. Yaşlandıkça saçlarınız griye döner. Sonra beyazlaşmaya başlar.
Genç yaşta saç neden beyazlar pigmenti kaybettiğiniz miktar ve oran kişiden kişiye değişir. Genetik, pigmenti ne kadar çabuk kaybettiğinizin yanı sıra ne kadar pigmente başlamanız gerektiği (“melanin” olarak adlandırılır) konusunda da rol oynar.
Gri saç, saç köklerinizdeki kademeli pigment kaybından kaynaklanır. Bu olduğunda ışık, melanin pigmenti üretilmeden önce folikülünüzün tabanındaki ampule ulaşır. Bu, kahverengi veya siyah yerine gri veya beyaz bir renkle sonuçlanır.
Saçınızın normalden daha hızlı gri veya beyaz görünmesine neden olabilecek birkaç faktör vardır:
-Genetik – Ailenizin saçları erken ağarmışsa, sizin de olma ihtimaliniz yüksek!
– Kalıtım – Büyükanne ve büyükbabanızın saçları erken ağarmışsa, sizin de olma ihtimaliniz yüksek!
-Yaş – Yaşlandıkça vücudumuz daha az melanin (cildimize rengini veren madde) üretir. Yaşlandıkça cildimiz daha solgun hale gelir ve
Saç folikülündeki melanin kaybolduğunda saç beyazlaşır. Saça rengini veren melanin, melanosit adı verilen hücreler tarafından yapılır. Doğduğunuzda vücudunuz çok fazla melanosit ve çok fazla pigment üretir. Yaşlandıkça bu hücrelerin üretimi yavaşlar ve ölmeye başlarlar. Sonuç gri veya beyaz saçtır.
Saç folikülü pigment veya melanin üretmeyi bıraktığında saç beyazlaşır. Beyazlaşma sürecine “grileşme” denir.
Yaş, güneşe maruz kalma ve stres dahil olmak üzere grileşmeye neden olabilecek çeşitli faktörler vardır.
Saç folikülü hasar gördüğünde saç beyazlaşır. Bu durumda, pigment üreten hücreler yeni saç yapmak için yeterli melanine sahip olmadığı için beyaza dönerler.
Saçlar iki nedenden dolayı yaşlandıkça beyazlaşır.
Birincisi, yaşlandıkça saç foliküllerimiz saça rengini veren pigment olan melanin üretiminde daha az verimli hale gelir. Bu, kafanızdaki saçların yavaş yavaş doğal rengini kaybedeceği ve zamanla beyaz veya griye dönüşeceği anlamına gelir.
İkincisi, yaşlandıkça vücudunuzun bağışıklık sistemi kök hücre faktörü (SCF) adı verilen bir proteine karşı daha duyarlı hale gelir. Bu protein kafa derinizde iltihaplanmaya neden olabilir ve kırılmaya ve saç renginin kaybolmasına neden olabilir.